Ajankohtaista

ajankohtaista

Täältä löydät omaisyhdistyksen ajankohtaiset tapahtumat.

Syksyn toimintakalenterista (painettu versio, jaetaan jäsenille postitse) löydät loppuvuoden tapahtumat ja ryhmät.
Kevään toimintakalenteri julkaistaan joulukuussa ja se postitetaan kaikille jäsenille. Julkaisun jälkeen voit myös hakea itsellesi kalenterin toimistoltamme.


 

Infoa kokemusasiantuntijakoulutuksesta Sastamalassa 6.3.

Tilaisuudessa pääset kuulemaan kokemusasiantuntijan tehtävistä ja saat tietoa Omaisen polku kokemusasiantuntijaksi -koulutuksestamme. Paikalla myös koulutettuja kokemusasiantuntijoita kertomassa omasta polustaan ja toiminnastaan yhdistyksen kokemusasiantuntijana.

Infotilaisuus järjestetään Sastamalassa tiistaina 6.3. klo 16.30-18.30. Paikkana Kriisikeskus Tukitalo (Sastamalan seudun mielenterveysseura ry, Puistokatu 2, sisäpiha, 2. krs).

Tiedustelut ja ilmoittautumiset Silja Lampiselle (puh. 040 719 9262, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.)

Kangasalan vertaistukiryhmän seuraava kokoontumisaika muuttunut: uusi aika ke 21.2.2018!

Kangasalan vertaistukiryhmä kokoontuu Kajasteen tiloissa (Annalantie 1 F) SEURAAVAN KERRAN KESKIVIIKKONA 21.2. KLO 17-19 (ei siis 14.2.!).

FinFami Pirkanmaan 30-vuotista historiaa muistellaan Iideshovissa 15.2.

Vuosi 2018 on Mielenterveysomaiset Pirkanmaa - FinFami ry:n juhlavuosi. Helmikuussa yhdistyksen perustamisesta on kulunut jo 30 vuotta.

 

Yhdistyksen 30-vuotismuisteloita vietetään torstaina 15.2.  Iideshovissa (Motarinkuja 2).

Klo 13 - 14
Vieraiden vastaanotto ja kahvitarjoilu

Klo 14 - 16
Tarinoita ja muistoja
Runonlausuntaa
Trubaduuri
Lapsikuoro

 

Tervetuloa yhdistyksen entiset ja nykyiset jäsenet, luottamushenkilöt, vapaaehtoiset ja työntekijät!

 

Ilmoittautumiset viimeistään 5.2. omaisneuvontaan:
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.
puh. 040 722 4292

Klaus Lehtinen yhdistyksen puheenjohtajaksi

Keskiviikkona 24.1. pidetyssä Mielenterveysomaiset Pirkanmaa - FinFami ry:n ylimääräisessä kokouksessa yhdistyksen puheenjohtajaksi valittiin psykiatrian erikoislääkäri, dosentti Klaus Lehtinen. Aiemmin Lehtinen on toiminut yhdistyksen hallituksen jäsenenä.

 

Lehtinen toimii puheenjohtajana vuoden 2018 loppuun. Syyskokouksessa lokakuussa valitaan puheenjohtaja vuosiksi 2019 -2020.

Infotilaisuus kokemusasiantuntijakoulutuksesta järjestetään maanantaina 15.1.

Omaisen polku kokemusasiantuntijaksi koulutuksen infotilaisuus järjestetään Tampereella yhdistyksen tiloissa (Hämeenkatu 25 A 6. krs) 15.1. klo 16.30.

 

Tilaisuudessa pääset kuulemaan kokemusasiantuntijan tehtävistä ja saat tietoa helmikuussa alkavasta Omaisen polku kokemusasiantuntijaksi -koulutuksesta. Paikalla on myös koulutettuja kokemusasiantuntijoita, jotka kertovat omasta kokemusasiantuntijapolustaan ja -tehtävistään.

 

Lisätiedot:

Lea Härö puh. 0400 871 481, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Toimisto suljettuna 22.12.2017 - 1.1.2018

Toimisto on suljettuna joulun aikana 22.12.2017 - 1.1.2018.

 

Avaamme jälleen 2.1.2018. 

 

Omaiskahvila avoinna 8.1. lähtien.

Ensiohjaustilaisuus läheistään hoitaville 29.11.

Huolehditko esimerkiksi pitkäaikaissairaasta, vammaisesta tai muuten erityistä tukea tarvitsevasta läheisestäsi? Tarvitsetko neuvoja ja ohjeita siihen, millaisia palveluja ja tukea voit saada läheisestä huolehtimisen tueksi?

 

Ensiohjaustilaisuus läheistään hoitaville omaisille järjestetään keskiviikkona 29.11.2017 klo 16.30 - 19.00 Tipotien sosiaali- ja terveysasemalla (Tipotie 4, Tampere).

 

Tilaisuuden järjestävät Mielenterveysomaiset Pirkanmaa - FinFami ry, Pirkanmaan Muistiyhdistys ry, Tampereen Seudun omaishoitajat ry, Amurin Teon Tupa ja Pioni - Pirkanmaan Omaishoitajat ry

 

OHJELMA

16.15 Kahvitarjoilu

17.00 Tilaisuuden avaus - Riitta Kuismanen, Pirkanmaan Omaishoitajat ry PIONI

17.10 Kuka on omaishoitaja? - Teija Ala-Kilponen

17.25 Sopimuksella ja ilman. Omaishoitajan haastattelu - Eero-Veikko Niemi

Stand up K-Mikko Vaismaa

17.40 Mitä omaishoitoyhdistykset tarjoavat?

18.10 Kelan etuudet - Tiina Järvinen & Erja Räty

18.30 Keskustelua ja kysymyksiä

 

Tervetuloa mukaan!

Ilonan päivän teemana ikääntyvät omaiset

 Valtakunnallista mielenterveysomaisten päivää eli Ilonan päivää vietetään maanantaina 9.10. teemalla ”Ikääntyvien mielenterveysomaisten tukeminen”. Psyykkisesti sairastuneesta läheisestä huolehtiminen on raskasta kenelle tahansa, mutta erityisen raskasta se on ikääntyneille omaisille. Elämää kuormittavat läheisen sairauden lisäksi oman toiminnan rajoitteet, mahdolliset sairaudet ja kunnon heikkeneminen. Mielessä pyörii kysymys siitä, kuka läheistäni hoitaa silloin, kun minua ei enää ole.

 

Ikääntyneet omaiset sinnittelevät sairastuneen kanssa usein yksin. Sosiaalinen verkosto on elämäntilanteesta johtuen kaventunut eikä lähipiiristä löydy enää tukea. Apua ulkopuoleltakaan ei haluta pyytää.

Sen lisäksi, että ikääntyvät omaiset yrittävät selvitä kaikesta omin avuin, pyrkivät he myös peittelemään läheisen sairautta mahdollisimman pitkään. Vaikka puhuminen helpottaisi, monelle ikääntyneelle läheisen mielenterveyteen ja päihteiden käyttöön liittyvät huolet ovat vaikea puheenaihe. Häpeäntunne on liian vahva.

Vertaistukea ja ammattilaisten tarjoama tieto psyykkisistä sairauksista ja niiden hoidosta auttavat sujuvoittamaan arkea. Keskusteleminen sekä vertaisten että ammattilaisten kanssa on omaisille ensiarvoisen tärkeää. Keskustelun ja tiedon karttumisen myötä oma hyvinvointi kasvaa, ja sitä opitaan arvostamaan.

Ilonan päivänä Mielenterveysomaiset Pirkanmaa - FinFami ry:n työntekijöitä ja vapaaehtoisia on tavattavissa ympäri Tamperetta. Tule keskustelemaan ja kuulemaan toiminnastamme!

  • Pohjolan palvelukeskus klo 10–13
  • Koilliskeskuksen kirjasto klo 12–14.30
  • Peurankalliokeskus klo 10–12.30
  • Hatanpään kantasairaalan aula klo 9–13
  • Kuuselakodin lähitori klo 10 alkaen
  • Pitkäniemi klo 9–11

Tervetuloa myös Ilonan päivän kahville toimistollemme (Hämeenkatu 25 A 3. krs) maanantaina 9.10. klo 12-16!

 

 

 

Kolmen kimppa jalkautuu Tesomalle

FinFami Pirkanmaan Kolmen Kimppa -projekti alkaa järjestää tapaamisia mielenterveysomaisille Tesoman alueella. Tavoitteena on tarjota alueella kokemustietoa ja tukea nuorille miehille, joiden kumppani tai puoliso on sairastunut psyykkisesti.

 Kolmen kimppa on tavattavissa Ikurin lähiötalolla (Virontörmänkatu 13) kerran kuukaudessa maanantaisin 25.9., 23.10., 27.11. ja 11.12. klo 18–20.

 Tapaamisten teemoina ovat mm.

  • omaisen rooli ja oikeudet

  • mistä tukea ja apuja asiointiin viranomaisten kanssa

  • miten selviytyä arjessa

 Kokemustiedon ja tuen lisäksi tarjolla on kahvia ja pientä purtavaa.

 Lisätiedot:

 Anja Sauvolainen

puh. 040 719 9355

Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Isovanhempien ryhmän ensimmäinen tapaaminen tiistaina 26.9. - tule mukaan suunnittelemaan!

Omaisneuvonnassa on noussut esille monen omaisen kautta tarve isovanhempien vertaistapaamisille. Tänä syksynä käynnistämmekin ryhmän isovanhemmille.

 

Isovanhempien ryhmän tarkoituksena on tarjota vertaistukea tilanteessa, jossa aikuisen lapsen erilaiset mielenterveys- ja/tai päihdesairaudet vaikuttavat isovanhempien yhteydenpitoon ja tapaamisiin lastenlasten kanssa.

 

Ryhmä kokoontuu ensimmäisen kerran tiistaina 26.9. klo 16.30 - 18.00 osoitteessa Hämeenkatu 25 A 6. krs. Ensimmäisellä tapaamiskerralla tutustumme, jaamme kokemuksia ja mietimme yhdessä ryhmälle nimen sekä tulevat kokoontumisajat ja ryhmän rakenteet.

 

Lisätietoja ja ryhmään ilmoittautumiset:

Sari Nurminen

puh. 040 544 3139, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Ajankohtaista