Ajankohtaista

ajankohtaista

Täältä löydät omaisyhdistyksen ajankohtaiset tapahtumat.

Syksyn toimintakalenterista (painettu versio, jaetaan jäsenille postitse) löydät loppuvuoden tapahtumat ja ryhmät.
Kevään toimintakalenteri julkaistaan joulukuussa ja se postitetaan kaikille jäsenille. Julkaisun jälkeen voit myös hakea itsellesi kalenterin toimistoltamme.


 

Omaisen ABC-koulutus Lempäälässä

Maksuttomat koulutukset pidetään tiistaisin 24.10., 31.10. ja 7.11. klo 17-19 Lempäälän Ehtookodon Takkahuoneessa (Katepalintie 9, Lempäälä).

Koulutuksessa on vielä paikkoja jäljellä!

Ilmoittaudu nyt: 
Silja Lampinen puh. 040 719 9262 tai
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Lue lisää täältä.

Perhe puheeksi Pirkkalan Mielenterveyskahvila Rasissa

Maanantaina 23.10.2017 klo 12-13.30: Masennus perheen arjessa

Kun perheenjäsen sairastuu masennukseen, vaikuttaa se kaikkien perheenjäsenten arkeen. Miten sairaus näkyy arjessa? Mistä ja millaista apua perheille on tarjolla?

Keskustelemassa kokemusasiantuntija, joka kertoo, miten hänen perheensä on selvinnyt, kun perheenjäsen on sairastunut masennukseen. Mukana Mielenterveysomaiset Pirkanmaa – FinFami ry:n vastaava koordinaattori Silja Lampinen.

Pirkkalan terveyskeskuksen ja Muotialan asuin- ja toimintakeskus ry Rasihovin luotsaamaan mielenterveyskahvilaan ovat tervetulleita kaikki. Voit tulla juttelemaan hyvinvoinnista ja mielenterveydestä ammattilaisen kanssa. Toiminta keskittyy voimavarojen ylläpitämiseen sekä avoimeen kohtaamiseen. Kahvilassa perehdytään mielenterveyttä tukeviin aiheisiin, jaetaan vertaistukea ja tavataan muita ihmisiä. Kahvilaan ei tarvitse ilmoittautua etukäteen. Olet lämpimästi tervetullut yksin tai ystävän kanssa! 

Mielenterveyskahvila Rasihovissa avoinna maanantaisin klo 12-13.30 os. Kaskenpolttajantie 7A, Pirkkala.

Lisätiedot:
pirkkala.fi/palvelut/terveyspalvelut/paihde-ja-mielenterveyspalvelut/pirkkalan-mielenterveyskahvila-rasi 

Ilonan päivän teemana ikääntyvät omaiset

 Valtakunnallista mielenterveysomaisten päivää eli Ilonan päivää vietetään maanantaina 9.10. teemalla ”Ikääntyvien mielenterveysomaisten tukeminen”. Psyykkisesti sairastuneesta läheisestä huolehtiminen on raskasta kenelle tahansa, mutta erityisen raskasta se on ikääntyneille omaisille. Elämää kuormittavat läheisen sairauden lisäksi oman toiminnan rajoitteet, mahdolliset sairaudet ja kunnon heikkeneminen. Mielessä pyörii kysymys siitä, kuka läheistäni hoitaa silloin, kun minua ei enää ole.

 

Ikääntyneet omaiset sinnittelevät sairastuneen kanssa usein yksin. Sosiaalinen verkosto on elämäntilanteesta johtuen kaventunut eikä lähipiiristä löydy enää tukea. Apua ulkopuoleltakaan ei haluta pyytää.

Sen lisäksi, että ikääntyvät omaiset yrittävät selvitä kaikesta omin avuin, pyrkivät he myös peittelemään läheisen sairautta mahdollisimman pitkään. Vaikka puhuminen helpottaisi, monelle ikääntyneelle läheisen mielenterveyteen ja päihteiden käyttöön liittyvät huolet ovat vaikea puheenaihe. Häpeäntunne on liian vahva.

Vertaistukea ja ammattilaisten tarjoama tieto psyykkisistä sairauksista ja niiden hoidosta auttavat sujuvoittamaan arkea. Keskusteleminen sekä vertaisten että ammattilaisten kanssa on omaisille ensiarvoisen tärkeää. Keskustelun ja tiedon karttumisen myötä oma hyvinvointi kasvaa, ja sitä opitaan arvostamaan.

Ilonan päivänä Mielenterveysomaiset Pirkanmaa - FinFami ry:n työntekijöitä ja vapaaehtoisia on tavattavissa ympäri Tamperetta. Tule keskustelemaan ja kuulemaan toiminnastamme!

 • Pohjolan palvelukeskus klo 10–13
 • Koilliskeskuksen kirjasto klo 12–14.30
 • Peurankalliokeskus klo 10–12.30
 • Hatanpään kantasairaalan aula klo 9–13
 • Kuuselakodin lähitori klo 10 alkaen
 • Pitkäniemi klo 9–11

Tervetuloa myös Ilonan päivän kahville toimistollemme (Hämeenkatu 25 A 3. krs) maanantaina 9.10. klo 12-16!

 

 

 

Kolmen kimppa jalkautuu Tesomalle

FinFami Pirkanmaan Kolmen Kimppa -projekti alkaa järjestää tapaamisia mielenterveysomaisille Tesoman alueella. Tavoitteena on tarjota alueella kokemustietoa ja tukea nuorille miehille, joiden kumppani tai puoliso on sairastunut psyykkisesti.

 Kolmen kimppa on tavattavissa Ikurin lähiötalolla (Virontörmänkatu 13) kerran kuukaudessa maanantaisin 25.9., 23.10., 27.11. ja 11.12. klo 18–20.

 Tapaamisten teemoina ovat mm.

 • omaisen rooli ja oikeudet

 • mistä tukea ja apuja asiointiin viranomaisten kanssa

 • miten selviytyä arjessa

 Kokemustiedon ja tuen lisäksi tarjolla on kahvia ja pientä purtavaa.

 Lisätiedot:

 Anja Sauvolainen

puh. 040 719 9355

Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Isovanhempien ryhmän ensimmäinen tapaaminen tiistaina 26.9. - tule mukaan suunnittelemaan!

Omaisneuvonnassa on noussut esille monen omaisen kautta tarve isovanhempien vertaistapaamisille. Tänä syksynä käynnistämmekin ryhmän isovanhemmille.

 

Isovanhempien ryhmän tarkoituksena on tarjota vertaistukea tilanteessa, jossa aikuisen lapsen erilaiset mielenterveys- ja/tai päihdesairaudet vaikuttavat isovanhempien yhteydenpitoon ja tapaamisiin lastenlasten kanssa.

 

Ryhmä kokoontuu ensimmäisen kerran tiistaina 26.9. klo 16.30 - 18.00 osoitteessa Hämeenkatu 25 A 6. krs. Ensimmäisellä tapaamiskerralla tutustumme, jaamme kokemuksia ja mietimme yhdessä ryhmälle nimen sekä tulevat kokoontumisajat ja ryhmän rakenteet.

 

Lisätietoja ja ryhmään ilmoittautumiset:

Sari Nurminen

puh. 040 544 3139, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Päihdemieli-ryhmä tukee päihderiippuvaisen omaisia

Päihdemieli on avoin keskusteluryhmä omaisille, joiden läheisellä on päihderiippuvuutta tai mielenterveysongelmia. Ryhmä kokoontuu ensimmäisen kerran torstaina 7.9. klo 16.30 - 18.30 osoitteessa Hämeenkatu 25 A 6. krs. Jatkossa ryhmä kokoontuu torstaisin 5.10., 2.11. ja 30.11. samaan kellonaikaan.

 

Runsaaseen päihteiden käyttöön voi liittyä usein mielenterveyden järkkymistä, taloudellisia ongelmia ja rikollisuutta. Epävarmuus, huoli ja pelko vievät tällöin omaisen voimia. Ryhmässä sinulla on mahdollisuus kuulla muiden samankaltaisessa elämäntilanteessa olevien tarinoita ja saada vertaistukea, sekä uusia näkökulmia ja voimavaroja arkeen.

 

Osallistuaksesi ryhmään läheiselläsi ei tarvitse olla diagnosoitua ongelmaa. Ryhmä on avoin, joten mukaan voi tulla milloin vain.

 

Lisätietoja:

Tiina Rissa puh. 040 5050 819 / Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Toiminnanjohtaja Oili Huhtalan mielipidekirjoitus AL 20.8.2017

Aamulehti 20.8.2017 2

STEA esittää rahoitusta FinFami Pirkanmaan Toivosta turvaa -hankkeelle

STEA esittää rahoitusta Mielenterveysomaiset Pirkanmaa – FinFami ry:n Toivosta turvaa -hankkeelle vuosille 2017–2020. Hankkeen tavoitteena on vertaistukeen ja kokemusasiantuntijuuteen perustuvan osallisuuden mallin kehittäminen lapsiperheille, joissa vanhemmalla on mielenterveys- tai päihdeongelma.

Hanke tulee STEA:n Suomi 100 -avustusohjelman Kaikille eväät elämään -ohjelman osahankkeeksi. Ohjelma koostuu 23 hankkeesta, jotka vahvistavat haasteellisissa elämäntilanteissa olevien perheiden arjessa selviytymistä mm. kummi- ja vertaistoiminnan avulla.

Hanke kestää 3,5 vuotta ja se toteutetaan kiinteässä yhteistyössä Tampereen kaupungin mielenterveys- ja päihdepalveluiden kanssa.

Hankkeeseen palkataan 2 kokoaikaista projektityöntekijää ja 3 osa-aikaista kokemusasiantuntijaa.

 

Toivosta turvaa -hankkeen tavoitteet:

 1. Syntyy uusi yhteistyömalli mielenterveys- ja päihdepalveluissa asiakkaana olevien lapsiperheiden tukemiseksi, missä omaiskokemusasiantuntija on osana moniammatillista työryhmää, ja minkä avulla perheiden osallisuus lisääntyy ja hyvinvointi ja arjessa selviytyminen parantuu.
 2. Perheille muodostuu uudenlaisia ryhmämalleja ja vertaisverkostoja, ja näin perheiden eristäytymiskierre katkeaa. Tukea saaneet perheet aktivoituvat vertaistoimintaan ja heidän osallisuutensa omaan elämäänsä, palveluihin ja yhteiskuntaan vahvistuu. Ylisukupolvisen syrjäytymisen uhka pienenee.
 3. Hankkeen yhteistyöorganisaatioiden työote on muuttunut yksilökeskeisestä perhekeskeiseksi ja kokemusasiantuntijuus on pysyvä osa lapsiperheiden palveluita. Julkisiin palveluihin on juurtunut lapsiperheiden osallisuuteen ja tukemiseen liittyviä toimintoja lapsille, nuorille, vanhemmille ja puolisoille.
 4. Yhdistykseen saadaan lisää lapsiperheiden tukemiseen keskittyneitä kokemusasiantuntijoita.

Hankesuunnitelman pääset lukemaan TÄSTÄ

 

FinFami Pirkanmaan, YAD Tampereen ja Kris-Tampereen nuoret yhteistyöhön – tarjolla vapaaehtoistyötä nuorille

FinFami Pirkanmaa, YAD Tampere ja Kris-Tampere kehittävät yhteistä toimintaansa ja järjestävät tulevana kesänä ja syksynä nuorille erilaisia mahdollisuuksia vapaaehtoistyöhön.

FinFami, YAD ja Kris ovat järjestöjä, jotka työskentelevät ehkäisevän mielenterveys- ja päihdetyön parissa. Mielenterveysomaiset Pirkanmaa – FinFami ry:n toiminnan tarkoituksena on tukea omaisten selviytymistä ja hyvinvointia, kun läheinen on sairastunut psyykkisesti. YAD on ehkäisevän huumetyön järjestö, jonka tavoitteena on ehkäistä huumausaineiden käyttöä sekä vähentää niistä ja muista päihteistä aiheutuvia haittoja. Kris on yhdistys, joka tähtää vankilasta vapautuvien ihmisten auttamiseksi päihde- ja vankilakierteestä takaisin yhteiskuntaan vertaistukiperiaatteella.

Yhdistysten yhteistyön myötä tarjolla olevia vapaaehtoistyön muotoja nuorille ovat mm. katupäivystykset (eli niin kutsuttu jalkautuva vapaaehtoistyö esimerkiksi koulujen päättäjäisten aikana), festareilla yhdistysten infopisteillä työskenteleminen (mm. Summer Boom 10.6. ja Ylisfestarit 12.8.) sekä muiden yhteisten, nuorille suunnattujen tapahtumien suunnittelu ja toteutus. Syksylle suunnitelmissa on myös yhteinen musaprojekti, johon toivotaan vapaaehtoisia niin musiikin, kuvaamisen, yleisten järjestelyjen kuin sosiaalisen median päivittämisenkin pariin.

Vapaaehtoistehtävät eivät vaadi aiempaa työkokemusta. Vapaaehtoistyötä voi tehdä silloin, kun itselle parhaiten sopii, sekä osallistua niihin tehtäviin, jotka itseä kiinnostavat. Vapaaehtoistyössä on mahdollisuus käyttää omia taitoja merkitykselliseen työhön, ja samalla kehittää omaa osaamista sekä kartuttaa uusia kokemuksia.

 

FinFami Pirkanmaalta löytyy monenlaisia vapaaehtoistehtäviä kaiken ikäisille

FinFami Pirkanmaa ottaa ilolla vastaan kaiken ikäiset omais- ja vapaaehtoistyöstä kiinnostuneet, jotka ovat halukkaita osallistumaan yhdistyksen toimintaan.

Vapaaehtoiset voivat toimia yhdistyksessä monenlaisissa eri tehtävissä – kaikenlainen toiminta ja osallistuminen on mahdollista. Ehdota rohkeasti, missä juuri sinä voisit meitä auttaa, ja kerro, mitä vapaaehtoistyöltä toivot.

Tällä hetkellä vapaaehtoisia toimii vertaistukiryhmissä, kahvilaemäntinä ja -isäntinä, vertaistukijoina omaisneuvonnassa, harrastepiirien ohjaajina, toiminnan esittelijöinä, ohjaajina retkillä sekä kokemusasiantuntijoina ja  -kouluttajina. Myös muun muassa erilaisten yhdistysesitteiden tekeminen ja jakaminen sekä sosiaalisen median viestintään osallistuminen ovat mahdollisia vapaaehtoistyön muotoja.

Mukaan vapaaehtoistoimintaan pääset osallistumalla vapaaehtoistoiminnan peruskoulutukseen, jonka jälkeen on mahdollisuus osallistua myös vapaaehtoistoiminnan lisäkoulutukseen.

 

Lisätietoja:

Lea Härö, puh. 0400 871 481Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Anja Sauvolainen,  puh. 040 719 9355 / Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Prospect-chatissa omaiset keskustelevat Prospect-ohjaajien kanssa - seuraava chat 16.5.

Tiistaina 2.5. FinFamilla järjestettiin ihka ensimmäinen Prospect-chat.

Prospect-chat on mielenterveysomaisille tarkoitettu keskustelupaikka, jonne kuka tahansa voi tulla keskustelemaan läheisen mielenterveyteen liittyvistä huolistaan. Chatissa voi esittää kysymyksiä myös Prospect-ryhmien toiminnasta. Linjan toisessa päässä kysymyksiin vastaavat koulutetut Prospect-ohjaajat.

Seuraava Prospect-chat järjestetään tiistaina 16.5. klo 19.30-20.30 osoitteessa www.perheaikaa.fi/live-chat.

Mikäli keskustelijoita riittää, saa Prospect-chat todennäköisesti jatkoa.