Ajankohtaista

ajankohtaista

Täältä löydät omaisyhdistyksen ajankohtaiset tapahtumat.

Syksyn toimintakalenterista (painettu versio, jaetaan jäsenille postitse) löydät loppuvuoden tapahtumat ja ryhmät.
Kevään toimintakalenteri julkaistaan joulukuussa ja se postitetaan kaikille jäsenille. Julkaisun jälkeen voit myös hakea itsellesi kalenterin toimistoltamme.


 

Kesän Tunnekahviloissa puhutaan luottamuksesta, onnesta, häpeästä ja toiveikkuudesta

Tunnekahvila on paikka tunteille. Kahvilaan kokoonnutaan kesän aikana neljä kertaa, keskiviikkoisin 14.6., 28.6., 26.7. ja 23.8. klo 14–16 FinFami Pirkanmaan toimistolla (Hämeenkatu 25 A 3. krs). Tunnekahvila ei vaadi ennakkoilmoittautumista.

Jokaisella kokoontumiskerralla käsitellään yhtä tunteisiin liittyvää teemaa mielenterveysomaisen näkökulmasta. Tänä kesänä teemoina ovat luottamus, onni, häpeä ja toiveikkuus.

 

14.6. Luottamus

Ensimmäisessä tunnekahvilassa pohditaan luottamusta ihmissuhteessa. Kahvilassa keskustellaan itsearvostuksesta luottamuksen perustana sekä luottamisesta sairastuneen läheisen selviämiseen. Kahvilassa etsitään myös ratkaisuja seikkoihin, jotka tätä luottamusta voivat murentaa. Lisäksi käsitellään luottamusta syövää stigmaa, joka liittyy oleellisesti mielenterveysongelmiin ja koskee koko perhettä. Alustuksen ja yhteisten keskusteluiden kautta löydämme luottamusta itseemme ja elämässä selviytymiseen.   

 

28.6. Onni

”Kel onni on, hän olkoon onnellinen onnestaan.” 

Kahvilassa pohditaan, mikä tekee sinut onnelliseksi, sekä missä ja miltä onnellisuus tuntuu.

 

26.7. Häpeä

Häpeän tunnekahvilassa käsitellään häpeän tunnetta mielenterveys- ja päihdeomaisen näkökulmasta läheisen sairauteen liittyen. Käymme läpi, miten häpeän tunnetta voi käsitellä ja millaisia työvälineitä siihen on olemassa. Lyhyen alustuksen jälkeen vuorossa on kaksi harjoitusta ja niiden purkaminen, jolloin osallistujat voivat kertoa ja kuvata omia kokemuksiaan ja kysyä aiheesta. Lopuksi ohjelmassa on vapaata keskustelua ja kokemusten vaihtoa kahvin/teen ja keksien lomassa.

 

23.8. Toiveikkuus

Toivo kannattelee, auttaa jaksamaan ja avaa näköaloja. Toivo antaa tunteen siitä, että vaikeuksista on mahdollista selvitä. Toivo ja toiveikkuus ovat ihan keskeisiä elementtejä silloin, kun ihminen kohtaa vaikeuksia.  Toivoa voi tukea ja ruokkia myös itse. Silloin on hyvä pysähtyä miettimään, mikä omaa toiveikkuuttani lisää.  Monesti nämä voivat olla hyvin pieniä, kannattelevia asioita arjessa - niitä kaikkein merkityksellisimpiä.

Millainen merkitys toivolla on sinun elämässäsi? Tule mukaan keskustelemaan!

Tapaamisen aikana tehdään myös illan teemaan liittyviä harjoitteita.

 

Omaisten vertaistukitapaaminen Virroilla 15.6.

Huhti-toukokuussa Virroilla järjestetty Omaisen ABC -koulutus jatkuu vielä yhden tapaamisen verran tulevana torstaina 15.6. Tähän omaisten vertaistukitapaamiseen ovat tervetulleita myös he, jotka eivät ole osallistuneet aiemmin pidettävään Omaisen ABC-koulutukseen.

Tapaamisessa käsitellään omaisen hyvinvointia ja jaksamista ABC-koulutukseen oppeihin pohjautuen. Omaiset saavat tietoa ja tukea sekä mahdollisuuden keskustella muiden samassa elämäntilanteessa olevien ihmisten kanssa.

Tapaaminen järjestetään Torisevan kahvimajalla osoitteessa Torisevajärvientie 493, Virrat klo 17.00.

Tapaamiseen ei ole ennakkoilmoittautumista.

 

Lisätiedot:

Silja Lampinen

puh. 040 719 9262

Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Virkistysretkellä tutustutaan naivistiseen taiteeseen

Lauantai 1.7. vierähtää taiteellisissa tunnelmissa, kun suuntaamme virkistysretkelle Iittalaan naivistisen taiteen suurnäyttelyyn.

Tänä vuonna Iittalan naivistinen näyttely kulkee nimellä Satojen tarinoiden kesä. Nimi viittaa sekä Suomi 100 -juhlavuoteen että naivismin historialliseen perusolemukseen – naivismi on kuin visuaalista muistelua sekä tarinankerrontaa. Näyttelyyn on kutsuttu 48 taiteilijaa. Näyttely sisältää myös suomalaisen naivismin merkittävän maalarin, Martti Lehdon, muistonäyttelyn. (Lähde: www.naivistitiittalassa.fi)

Matkamme alkaa Tampereen Keskustorilta Vanhan kirkon edustalta lauantaina 1.7. klo 12.

Näyttelypaikalla saamme pienen opastuksen naivistiseen taiteeseen, minkä jälkeen käytettävissä on runsaasti aikaa näyttelyyn tutustumiseen. Näyttelyn jälkeen siirrymme kahvila Ainoon, missä tarjolla on kinkku-juusto- ja kasvispiirakkaa sekä mansikkakakkua. (Muistathan ilmoittautuessasi mainita myös mahdollisista erityisruokavalioista!)

Kahvihetken jälkeen palaamme takaisin Tampereen Vanhalle kirkolle klo 16.

Matkan hinta yhdistyksen jäsenille on 15 euroa, muille 30 euroa.

Ilmoittauduthan retkelle ennen torstaita 15.6. klo 15.

 

Tiedustelut ja ilmoittautumiset:

Ritva Katajainen

puh. 040 582 5343 / Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Lea Härö

puh. 0400 871 481 / Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Matka Muumimaailmaan aloittaa heinäkuun

Lauantaina 1.7. retkeilemme Naantalin Muumimaailmaan!

Lasten elämykset syntyvät ennen kaikkea leikkien ja puuhaillen. Nyt siihen on Muumimaailmassa entistäkin paremmat puitteet. Vaikka puiston ydin on säilynyt ennallaan, on sen toimivuutta ja ihanuutta kehitetty vuosi vuodelta. Muumimaailma on toiminut jo yli 20 vuotta.

Retkelle lähdetään Tampereen Keskustorilta, Vanhan kirkon edustalta lauantaina 1.7. klo 9. Paluumatka Naantalista alkaa klo 17.30. Sekä mennessä että palatessa pysähdytään Auran ABC-asemalla.

Yhdistyksen jäsenille matkan hinta on 23 euroa, muille 39 euroa. Hinta sisältää matkat sekä sisäänpääsyn Muumimaailmaan. Alle 2-vuotiaiden lasten matkan hinta on 7 euroa.

Mikäli Muumimaailma ei ole sinun juttusi, mutta tahtoisit 1.7. kesäretkelle Naantaliin, sekin onnistuu! Bussimatkat Naantaliin ja takaisin kustantavat vain 10 e / hlö. Naantalin vanhan kaupungin kapeiden katujen varsilta sekä torin ympäristöstä löydät toinen toistaan viehättävämpiä pikkukauppoja. Voit käydä myös tutustumassa presidentin kesäasunnon, Kultarannan puutarhoihin opastetulla kierroksella. Bussikuljetus Naantalin vanhasta kaupungista Kultarantaan ja takaisin on omakustanteinen ja omatoiminen. 

 

Tiedustelut ja ilmoittautumiset 30.6.2017 mennessä:

Sari Nurminen puh. 040 544 3139

Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Haetaan hankevastaavaa, hanketyöntekijää ja kolmea kokemusasiantuntijaa

Haemme hankevastaavaa, hanketyöntekijää ja kolmea osa-aikaista (60%) omaiskokemusasiantuntijaa STEA:n rahoittamaan Toivosta turvaa -hankkeeseen (2017-2020).

Hankkeessa kehitetään vertaistukeen ja kokemusasiantuntijuuteen perustuva osallisuuden malli lapsiperheille, joissa vanhemmalla on mielenterveys- tai päihdeongelma. Malli kehitetään yhteistyössä Tampereen kaupungin mielenterveys- ja päihdepalvelujen kanssa. Yhteistyötä tehdään myös perheneuvolan, sosiaalityön ja lastensuojelun kanssa.

Työt alkavat 1.9.2017 tai sopimuksen mukaan.

Hankesuunnitelma löytyy täältä

 

Avoimet paikat:

Hankevastaava, Mielenterveysomaiset Pirkanmaa - FinFami ry: http://paikat.te-palvelut.fi/tpt/9260891?searchPhrase=finfami pirkanmaaf&announced=0&leasing=0&sort=1

Hanketyöntekijä/sairaanhoitaja, Mielenterveysomaiset Pirkanmaa - FinFami ry: http://paikat.te-palvelut.fi/tpt/9260890?searchPhrase=finfami pirkanmaa&announced=0&leasing=0&sort=1

Hanketyöntekijä/kokemusasiantuntija (3 paikkaa), Mielenterveysomaiset Pirkanmaa - FinFami ry: http://paikat.te-palvelut.fi/tpt/9261006?searchPhrase=kokemusasiantuntija&announced=0&leasing=0&sort=1

STEA esittää rahoitusta FinFami Pirkanmaan Toivosta turvaa -hankkeelle

STEA esittää rahoitusta Mielenterveysomaiset Pirkanmaa – FinFami ry:n Toivosta turvaa -hankkeelle vuosille 2017–2020. Hankkeen tavoitteena on vertaistukeen ja kokemusasiantuntijuuteen perustuvan osallisuuden mallin kehittäminen lapsiperheille, joissa vanhemmalla on mielenterveys- tai päihdeongelma.

Hanke tulee STEA:n Suomi 100 -avustusohjelman Kaikille eväät elämään -ohjelman osahankkeeksi. Ohjelma koostuu 23 hankkeesta, jotka vahvistavat haasteellisissa elämäntilanteissa olevien perheiden arjessa selviytymistä mm. kummi- ja vertaistoiminnan avulla.

Hanke kestää 3,5 vuotta ja se toteutetaan kiinteässä yhteistyössä Tampereen kaupungin mielenterveys- ja päihdepalveluiden kanssa.

Hankkeeseen palkataan 2 kokoaikaista projektityöntekijää ja 3 osa-aikaista kokemusasiantuntijaa.

 

Toivosta turvaa -hankkeen tavoitteet:

 1. Syntyy uusi yhteistyömalli mielenterveys- ja päihdepalveluissa asiakkaana olevien lapsiperheiden tukemiseksi, missä omaiskokemusasiantuntija on osana moniammatillista työryhmää, ja minkä avulla perheiden osallisuus lisääntyy ja hyvinvointi ja arjessa selviytyminen parantuu.
 2. Perheille muodostuu uudenlaisia ryhmämalleja ja vertaisverkostoja, ja näin perheiden eristäytymiskierre katkeaa. Tukea saaneet perheet aktivoituvat vertaistoimintaan ja heidän osallisuutensa omaan elämäänsä, palveluihin ja yhteiskuntaan vahvistuu. Ylisukupolvisen syrjäytymisen uhka pienenee.
 3. Hankkeen yhteistyöorganisaatioiden työote on muuttunut yksilökeskeisestä perhekeskeiseksi ja kokemusasiantuntijuus on pysyvä osa lapsiperheiden palveluita. Julkisiin palveluihin on juurtunut lapsiperheiden osallisuuteen ja tukemiseen liittyviä toimintoja lapsille, nuorille, vanhemmille ja puolisoille.
 4. Yhdistykseen saadaan lisää lapsiperheiden tukemiseen keskittyneitä kokemusasiantuntijoita.

Hankesuunnitelman pääset lukemaan TÄSTÄ

 

FinFamin omaispäivät järjestetään elokuussa

Valtakunnalliset FinFamin omaispäivät järjestetään Nokian Edenissä 19.-20.8.2017. Tänä vuonna päivien teemana on mielen hyvinvointia.

Päivillä on luvassa voimavarapitoista ohjelmaa, mielenkiintoisia puhujia ja vuorovaikutteista yhdessäoloa. Päivät käynnistyvät la 19.8. lounaalla klo 11.30. Päivien virallinen ohjelmallinen osuus alkaa la klo 12.45 ja päättyy su 20.8. lounaalle noin klo 12.

Päivillä ollaan koolla pääasiassa kaikki yhdessä, mutta lauantaina on mahdollisuus valita osallistuminen voimavaratyöpajaan:

a) Mielipaikkaharjoitukseen, jossa tehdään yhdessä voimavaralähtöinen harjoitus Pitkäniemen sairaalan alueelle rakennetulla mielipolulla (ohjaaja Oili Huhtala Pirkanmaan FinFami)   

TAI

b) Omakuva N.Y.T -harjoitukseen, joka on toiminnallinen, taiteellinen voimavaralähtöinen prosessi. Harjoitus järjestetään kylpylässä. (ohjaajat: Sanni Sihvola ja Ursula Hallas FinFami Uusimaa)

Keskusliitto tarjoaa päivien ohjelman ja ohjelmassa mainitut ruokailut (lounaat 2x, päivällinen ja kahvit).

Hinta yöpyjille 2 hh / 70 € tai 1 hh / 60 €. Maijoittuville kylpylä, saunat ja aamupala kuuluvat hintaan. Heille, jotka eivät majoitu, päivät ovat ilmaiset.

 

Lauantai 19.8.2017:

Klo 11-12 Ilmoittautuminen hotellin aulassa. Majoittuvat saavat huoneen käyttöönsä saavuttuaan, mikäli niitä on vapaana, pääosin huoneet ovat käytettävissä tulopäivänä klo 15 alkaen. Lähtöpäivänä huone tulee luovuttaa klo 12 mennessä.

 • 11.30-12.30 Lounas-buffet omaan tahtiin hotellin ravintolassa
 • 12.45 Tervetuloa päiville!
 • klo 13.15 Psyykkinen ja fyysinen hyvinvointi lisääntyy luontoympäristössä /psykologi, psykoterapeutti Kirsi Salonen
 • 14.15- 15.15 Toivo mielenterveysasioissa/ tutkija Jari Kylmä Tampereen Yliopisto
 • 15.15- 15.45 Päiväkahvit
 • 15.45-16 Info molemmista voimavarapajoista ja siirtyminen joko a) Mielipaikkaharjoitukseen/ Oili Huhtala tai b) Omakuva N.Y.T - harjoitukseen/ Sanni Sihvola, Ursula Hallas
 • Klo 16- noin klo 18 Mielipaikkaharjoitus ja Omakuva nyt
 • 18- 20 Vapaata aikaa: Ulkoilua, aikaa virkistäytymiselle, yhdessä ololle
 • Kylpylä, saunat käytettävissä majoittuville klo 22 saakka.

Lauantain ohjelman päättää yhteinen päivällinen klo 20.

Sunnuntaina 20.8.

Majoittujilla aamupala hotellin ravintolassa klo 8 alkaen. Allasosasto avoinna majoittujille klo 7.30 alkaen.

 • Klo 9 -10 Aamun yhteinen hyvänmielen aloitus
 • 10-11 Luonnon vaikutus hyvinvointiin / Kokemusasiantuntija Katja Ahonen
 • 11-12 Kiitos päivistä ja katsaus tulevaan, aikaa kysymyksille ja keskustelulle.
 • 12.15 Päivien päätös - yhteinen lounasbuffet, huoneiden luovutus.

 

Tervetuloa tapaamaan toisia omaisia ja jäsenyhdistysten työntekijöitä mielenkiintoisen ohjelman ja virkistyksen lomassa! Tehdään yhdessä hyvänmielen Omaispäivät!

 

Tiedustelut ja ilmoittautumiset:

Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

puh. 040 582 5343

Ilmoittautuminen päättyy 15.6. klo 15

 

FinFami Pirkanmaan, YAD Tampereen ja Kris-Tampereen nuoret yhteistyöhön – tarjolla vapaaehtoistyötä nuorille

FinFami Pirkanmaa, YAD Tampere ja Kris-Tampere kehittävät yhteistä toimintaansa ja järjestävät tulevana kesänä ja syksynä nuorille erilaisia mahdollisuuksia vapaaehtoistyöhön.

FinFami, YAD ja Kris ovat järjestöjä, jotka työskentelevät ehkäisevän mielenterveys- ja päihdetyön parissa. Mielenterveysomaiset Pirkanmaa – FinFami ry:n toiminnan tarkoituksena on tukea omaisten selviytymistä ja hyvinvointia, kun läheinen on sairastunut psyykkisesti. YAD on ehkäisevän huumetyön järjestö, jonka tavoitteena on ehkäistä huumausaineiden käyttöä sekä vähentää niistä ja muista päihteistä aiheutuvia haittoja. Kris on yhdistys, joka tähtää vankilasta vapautuvien ihmisten auttamiseksi päihde- ja vankilakierteestä takaisin yhteiskuntaan vertaistukiperiaatteella.

Yhdistysten yhteistyön myötä tarjolla olevia vapaaehtoistyön muotoja nuorille ovat mm. katupäivystykset (eli niin kutsuttu jalkautuva vapaaehtoistyö esimerkiksi koulujen päättäjäisten aikana), festareilla yhdistysten infopisteillä työskenteleminen (mm. Summer Boom 10.6. ja Ylisfestarit 12.8.) sekä muiden yhteisten, nuorille suunnattujen tapahtumien suunnittelu ja toteutus. Syksylle suunnitelmissa on myös yhteinen musaprojekti, johon toivotaan vapaaehtoisia niin musiikin, kuvaamisen, yleisten järjestelyjen kuin sosiaalisen median päivittämisenkin pariin.

Vapaaehtoistehtävät eivät vaadi aiempaa työkokemusta. Vapaaehtoistyötä voi tehdä silloin, kun itselle parhaiten sopii, sekä osallistua niihin tehtäviin, jotka itseä kiinnostavat. Vapaaehtoistyössä on mahdollisuus käyttää omia taitoja merkitykselliseen työhön, ja samalla kehittää omaa osaamista sekä kartuttaa uusia kokemuksia.

 

FinFami Pirkanmaalta löytyy monenlaisia vapaaehtoistehtäviä kaiken ikäisille

FinFami Pirkanmaa ottaa ilolla vastaan kaiken ikäiset omais- ja vapaaehtoistyöstä kiinnostuneet, jotka ovat halukkaita osallistumaan yhdistyksen toimintaan.

Vapaaehtoiset voivat toimia yhdistyksessä monenlaisissa eri tehtävissä – kaikenlainen toiminta ja osallistuminen on mahdollista. Ehdota rohkeasti, missä juuri sinä voisit meitä auttaa, ja kerro, mitä vapaaehtoistyöltä toivot.

Tällä hetkellä vapaaehtoisia toimii vertaistukiryhmissä, kahvilaemäntinä ja -isäntinä, vertaistukijoina omaisneuvonnassa, harrastepiirien ohjaajina, toiminnan esittelijöinä, ohjaajina retkillä sekä kokemusasiantuntijoina ja  -kouluttajina. Myös muun muassa erilaisten yhdistysesitteiden tekeminen ja jakaminen sekä sosiaalisen median viestintään osallistuminen ovat mahdollisia vapaaehtoistyön muotoja.

Mukaan vapaaehtoistoimintaan pääset osallistumalla vapaaehtoistoiminnan peruskoulutukseen, jonka jälkeen on mahdollisuus osallistua myös vapaaehtoistoiminnan lisäkoulutukseen.

 

Lisätietoja:

Lea Härö, puh. 0400 871 481Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Anja Sauvolainen,  puh. 040 719 9355 / Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Viikinsaaren retkellä isät ja lapset saavat yhteistä aikaa

Viikinsaaren isä lapsi retki lauantaina 10

Lauantaina 10.6. isät ja lapset pääsevät iloitsemaan yhdessä Suomen suvesta, kun FinFami Pirkanmaa järjestää isä-lapsi -retken Viikinsaareen.

”Retken tarkoituksena on, että isät ja lapset saavat yhteistä aikaa ja pääsevät nauttimaan toistensa seurasta. Samalla lapset pääsevät leikkimään yhdessä”, toteaa Howard ”Roope” Byde, joka on toinen retken vetäjistä.

Retkipäivään sisältyy saunomista, makkaranpaistoa sekä Viikinsaaren upeasta luonnosta nautiskelua. Saavuttuamme saarelle aamupäivällä ulkoilemme ja pelaamme yhdessä, minkä jälkeen siirrymme saunaan ja syömään. Saunat on varattu yksityiskäyttöön klo 13 – 15.

Matkaamme yhdessä matkat saareen ja takaisin. Retkelle lähdetään lauantaina klo 10 Alarannasta, ja kotimatka startataan klo 15 maissa.

Retki on maksuton.

Ilmoittautuminen retkelle päättyy 1.6. klo 9.

Tiedustelut ja ilmoittautumiset: Roope puh. 050 412 4423 / Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Prospect-chatissa omaiset keskustelevat Prospect-ohjaajien kanssa - seuraava chat 16.5.

Tiistaina 2.5. FinFamilla järjestettiin ihka ensimmäinen Prospect-chat.

Prospect-chat on mielenterveysomaisille tarkoitettu keskustelupaikka, jonne kuka tahansa voi tulla keskustelemaan läheisen mielenterveyteen liittyvistä huolistaan. Chatissa voi esittää kysymyksiä myös Prospect-ryhmien toiminnasta. Linjan toisessa päässä kysymyksiin vastaavat koulutetut Prospect-ohjaajat.

Seuraava Prospect-chat järjestetään tiistaina 16.5. klo 19.30-20.30 osoitteessa www.perheaikaa.fi/live-chat.

Mikäli keskustelijoita riittää, saa Prospect-chat todennäköisesti jatkoa.

Ajankohtaista