Ajankohtaista

Ilonan päivän teemana ikääntyvät omaiset

 Valtakunnallista mielenterveysomaisten päivää eli Ilonan päivää vietetään maanantaina 9.10. teemalla ”Ikääntyvien mielenterveysomaisten tukeminen”. Psyykkisesti sairastuneesta läheisestä huolehtiminen on raskasta kenelle tahansa, mutta erityisen raskasta se on ikääntyneille omaisille. Elämää kuormittavat läheisen sairauden lisäksi oman toiminnan rajoitteet, mahdolliset sairaudet ja kunnon heikkeneminen. Mielessä pyörii kysymys siitä, kuka läheistäni hoitaa silloin, kun minua ei enää ole.

 

Ikääntyneet omaiset sinnittelevät sairastuneen kanssa usein yksin. Sosiaalinen verkosto on elämäntilanteesta johtuen kaventunut eikä lähipiiristä löydy enää tukea. Apua ulkopuoleltakaan ei haluta pyytää.

Sen lisäksi, että ikääntyvät omaiset yrittävät selvitä kaikesta omin avuin, pyrkivät he myös peittelemään läheisen sairautta mahdollisimman pitkään. Vaikka puhuminen helpottaisi, monelle ikääntyneelle läheisen mielenterveyteen ja päihteiden käyttöön liittyvät huolet ovat vaikea puheenaihe. Häpeäntunne on liian vahva.

Vertaistukea ja ammattilaisten tarjoama tieto psyykkisistä sairauksista ja niiden hoidosta auttavat sujuvoittamaan arkea. Keskusteleminen sekä vertaisten että ammattilaisten kanssa on omaisille ensiarvoisen tärkeää. Keskustelun ja tiedon karttumisen myötä oma hyvinvointi kasvaa, ja sitä opitaan arvostamaan.

Ilonan päivänä Mielenterveysomaiset Pirkanmaa - FinFami ry:n työntekijöitä ja vapaaehtoisia on tavattavissa ympäri Tamperetta. Tule keskustelemaan ja kuulemaan toiminnastamme!

  • Pohjolan palvelukeskus klo 10–13
  • Koilliskeskuksen kirjasto klo 12–14.30
  • Peurankalliokeskus klo 10–12.30
  • Hatanpään kantasairaalan aula klo 9–13
  • Kuuselakodin lähitori klo 10 alkaen
  • Pitkäniemi klo 9–11

Tervetuloa myös Ilonan päivän kahville toimistollemme (Hämeenkatu 25 A 3. krs) maanantaina 9.10. klo 12-16!

 

 

 

Ajankohtaista