Mitä ovat mielenterveys ja mielenterveysongelmat?

Mielenterveydellä on monenlaisia määritelmiä. Yleisesti ottaen mielenterveydellä tarkoitetaan kehon ja mielen tasapainoa. Silloin ihminen on perusolemukseltaan tyytyväinen, rauhallinen ja hän osaa iloita ja nauttia monista asioista. Joskus elämässä tulee kuitenkin eteen aikoja jolloin ihminen on alakuloinen. Sekin kuuluu elämään. Vasta kun paha olo kestää useita viikkoja, alkaa rajoittaa ihan arkisia asioita ja valtaa alaa muulta elämältä, voidaan puhua mielenterveyden häiriöstä. Tärkeää on muistaa, että diagnoosin mielenterveyshäiriöistä tekee aina lääkäri.
Häiriöt eivät usein johdu yhdestä asiasta vaan syitä on monia. Stressi ja elämän kriisit saattavat herkistää sairastumiselle. Toisaalta stressaavassakin tilanteessa useat ihmiset pystyvät välttämään sairastumisen omien selviytymiskeinojen ja läheisten tai asiantuntijoiden tuen avulla.

Sairastunutta voidaan hoitaa muun muussa psykiatrian poliklinikalla, mielenterveystoimistossa/mielenterveyskeskuksessa, perhekeskuksessa, terveyskeskuksessa tai sairaalassa. Mielenterveyden häiriöihin on olemassa monenlaisia lääkkeitä ja moni saa apua lääkkeistä. Toiset lääkkeet auttavat saamaan kuriin ylivallan ottaneen tunteen tai auttavat saamaan yöunen. Toiset lääkkeet taas auttavat saamaan ajattelua parempaan kuntoon, jotta mieli ei tuottaisi merkillisiä ajatuksia ja jotta ihminen voisi ymmärtää, mikä on totta ja mikä ei. Lääkkeet ovat tehokkaita, mutta kaikki lääkkeet eivät sovi kaikille. Oikean lääkkeen löytäminen voi kestää pitkään ja se saattaa vaatia paljon kärsivällisyyttä. Lääkehoidon rinnalla kulkee usein myös terapiahoito, näin hoito on tehokkaampaa. Lääkkeet itsessään eivät poista ongelmaa, ne helpottavat vain oloa. Terapiassa voidaan käsitellä pahan olon syitä. On olemassa paljon erilaisia terapioita kuten keskusteluterapiaa, taideterapiaa ja musiikkiterapiaa.

Sairaalahoitoa voidaan tarvita, jos on niin huonossa kunnossa, ettei muu hoito riitä. Joskus taas ihminen saattaa olla niin suuressa vaarassa vahingoittaa itseään tai muita, että hänet joudutaan toimittamaan sairaalaan, vaikka hän ei sitä itse haluaisikaan.
Suurin osa mielenterveyden ongelmista paranee. Se vie aikaa eikä välttämättä tapahdu yhtä nopeasti kuin monissa ruumiillisissa sairauksissa. Paraneminen voi tapahtua myös aaltoillen: välillä mennään hyvää vauhtia parempaa kohti ja sitten taas tulee takapakkia. Jotkin mielenterveyden ongelmat kuitenkin kestävät pitkään, muutamat jopa läpi elämän. On myös sellaisia, jotka paranevat, mutta uusivat joskus myöhemmin. Silloin on erityisen tärkeää, että sairautta poteva itse ja läheiset tietävät, mistä on kyse.