Juhlavuoden blogi

banneri1

Vuosi 2018 on Mielenterveysomaiset Pirkanmaa – FinFami ry:n juhlavuosi. Takana on jo 30 vuotta omaisten tukena.

Juhlablogissa yhdistyksen työntekijät ja vapaaehtoiset muistelevat menneitä, kertovat nykyhetkestä ja maalailevat tulevaa.

Taistelua ja tähtihetkiä

Marja Leena1

Oli kevät, linnut lauloivat ja kukat kukkivat. Istuin puistossa, mutta en kotikaupungissani, vaan Tukholman eteläisessä osassa, Långbron sairaalan puistossa. Olin tullut aamulaivalla Turusta Tukholmaan. Istuin ja itkin. Siskoni kanssa käydyn puhelinkeskustelun takia olin tänne matkustanut. Hän pyysi minulta apua.

Lue Taistelua ja tähtihetkiä

FinFami - matkalla mukana

7.3.2018

banneri1

Tarinani alkaa vuosituhannen vaihteesta, kun mieheni sairasti syövän. Se oli rankkaa aikaa. Lapset olivat pieniä, ja oli pakko vain mennä eteenpäin.

Mies tervehtyi, mutta sitten tuli masennus. Kun hän tervehtyi siitä, tuli alkoholi kuvioihin.

Kaikki tämä kävi voimille ja aloin hakea itselleni apua. Silloin soitin Omaiset mielenterveyden tukena ry:n (nyk. Finfami) omaisneuvontaan. Ensin puhuttiin puhelimessa ja sitten menin käymään. Työntekijä ei oikein ymmärtänyt minua. Ajattelin, että turha reissu, ja tuohon taloon ei kannata mennä. Toisin kuitenkin kävi.

Lue FinFami - matkalla mukana

Mielenterveysomaiset Pirkanmaa - FinFami ry 30 vuotta!

8.2.2018

Oili uusi

30 vuoden aikana psykiatrisessa hoitojärjestelmässä on tapahtunut suuria muutoksia. 1980-luvulta lähtien psykiatrisia sairaalapaikkoja on vähennetty tuntuvasti ja vastuu sairastuneista on tämän myötä siirtynyt yhä enemmän avohoidolle sekä omaisille. Tämä sinänsä myönteinen kehitys ei ole tapahtunut ongelmitta. Omaisille se on merkinnyt vastuun lisääntymistä sairastuneiden jokapäiväisessä arkielämässä. Näistä lähtökohdista sai alkunsa Psykiatristen Potilaiden Omaiset ry vuonna 1988. Yhdistyksen nimi muutettiin vuonna 1994 Omaiset mielenterveystyön tukena Tampere ry:ksi ja vuonna 2015 Mielenterveysomaiset Pirkanmaa FinFami ry:ksi.

Lue Mielenterveysomaiset Pirkanmaa - FinFami ry 30 vuotta!