Psyykkisesti sairastuneen ystävän tukeminen

Psyykkinen sairastuminen vaikuttaa perheen lisäksi myös ystäväpiiriin. Sairastumisen aiheuttamat häpeän – ja syyllisyydentunteet perhepiirissä johtavat usein tilanteen salailuun, ja perheen ulkopuolisten ystävien rooli sairastuneen tukemisessa sivuutetaan. Jos olet huolissasi ystäväsi psyykkisestä hyvinvoinnista ja haluat auttaa häntä selviytymään, on tärkeää, että annat tukeasi ja ilmaiset olevasi halukas auttamaan ystävääsi. Jos huomaat ystävässäsi seuraavia asioita, on tärkeää rohkaista häntä avun hakemiseen:

1. Ystäväsi on koko ajan väsynyt eikä saa nukuttua.

2. Hänellä on toistuvia fyysisiä oireita kuten huimausta, vatsakipuja, päänsärkyä tai muita kipuja.

3. Hän tuntee itsensä masentuneeksi tai ahdistuneeksi.

4. Hän näkee tulevaisuuden toivottomana.

5. Hän eristäytyy muista ihmisistä.

6. Hän ei välitä asioista, jotka olivat ennen tärkeitä, esimerkiksi harrastukset loppuvat.

7. Hän hakeutuu vaaratilanteisiin, ryhtyy käyttämään holtittomasti alkoholia tai osoittaa muulla tavoin piittaamattomuutta terveydestään ja hyvinvoinnistaan

8. Hän käyttää ilmaisuja ”kaikki on turhaa” tai ”en jaksa enää”.

Vuorovaikutus sairastuneen ystävän kanssa voi olla vaikeaa. Yksinkertaisilla keinoilla on kuitenkin mahdollisuus osoittaa, että olet lähellä ja käytettävissä.

1. Kuuntele. Jos ystäväsi kykenee ilmaisemaan tunteitaan ja puhumaan tilanteestaan, autat häntä parhaiten juuri kuuntelemalla. Toisinaan sairastuneen ajatukset kiertävät kehää ja monet asiat toistuvat puheessa
yhä uudelleen. Tämä voi tuntua hämmentävältä. Kuitenkin sairastuminen on todennäköisesti myös ystävällesi järkytys, ja sen vuoksi hänellä saattaa olla tarve puhua samoja asioita jäsentääkseen ne myös itse paremmin. Älä väitä tietäväsi, miltä toisesta tuntuu.

2. Hyväksy hiljaisuus. Toisinaan sairastuneet eivät kykene puhumaan kokemuksistaan ja kertomaan tunteistaan. Ystävän on hyväksyttävä tämä ja muistettava, että sairaus on saattanut vaikuttaa ennen ehkä puheliaankin ihmisen toimintakykyyn ja vuorovaikutukseen.

3. Ole läsnä. Tärkeintä on olla läsnä ja antaa sairastuneen joko puhua tai olla vaiti. Sairastuneelta voi varovasti kysyä, miten hän voi ja tarvitseeko hän jotakin. Ikävältä tuntuu, jos ystävät katoavat silloin, kun on kaikkein vaikeinta eikä sairastunut kykene ilmaisemaan itseään tavalla, johon lähipiiri on tottunut.

4. Älä ryhdy sairastuneen hoitajaksi. Jos tilanne näyttää siltä, että sairastunut tarvitsee ammattiapua, ehdota sitä hänelle lempeästi mutta päättäväisesti. Rohkaise häntä hakemaan apua ja tarjoudu mukaan ensimmäiselle terveydenhuollon käynnille.

Psyykkisestä sairaudesta toipuminen on pitkä, usein jopa vuosia kestävä prosessi. Vaikeina aikoina sairastunut ei aina kykene itse pyytämään apua. Vältä kuitenkin jatkuvaa, innokasta touhuamista sairastuneen ympärillä. Myös liiallista, toisen tunteisiin uppoamista on syytä välttää. Siitä ei ole apua kenellekään, vaan kuormittaa sekä sairastunutta että sinua itseäsi. Parhaiten tuet ystävääsi pienillä, arkipäiväisillä teoilla.

1. Tee aloite. Pyydä ystäväsi ulos kävelylle, kahvikupilliselle tai syömään. Jos haluat tavata ystävääsi, älä ainoastaan ilmoita, että hän voi halutessaan ottaa sinuun yhteyttä. Ole itse aktiivinen. Soita, lähetä kortti tai poikkea kylässä.

2. Auta käytännön järjestelyissä. Auta ystävääsi ostoksissa, siivouksessa, tarjoa kyytiä ja apua muissa arkipäivän asioissa.

3. Muistuta, että olet läsnä. Keskustele ystäväsi kanssa, älä pelkää vaikeitakaan asioita. Kerro myös tavallisista asioista ystävällesi ja puhu omasta elämästäsi. Juttele asioista, joita olette ystäväsi kanssa jakaneet ennen hänen sairastumistaan. Ei ole tarpeen yrittää etsiä asioista vain positiivisia puolia, se voi tuntua ystävästäsi jopa loukkaavalta. Tärkeintä onkin osoittaa, että olet valmis keskustelemaan mistä tahansa ja myös kuuntelemaan ystävääsi.

Sinun on muistettava huolehtia myös itsestäsi. Nuku, syö hyvin, harrasta, rentoudu ja ylläpidä sosiaalisia suhteita myös muihin ihmisiin.

Moni psyykkisesti sairastunutta ystäväänsä tukeva tuntee syyllisyyttä omasta menestyksestään tai onnellisuudestaan. Näin ei kuitenkaan pitäisi olla. Omista unelmista luopuminen ei auta sairastuneen ystävän toipumista.

Apua ja tukea omien voimavarojen ylläpitämiseen on mahdollista saada omaisyhdistyksestä, joka tarjoaa maksuttomia vertaistukiryhmiä, koulutuksellista ryhmätoimintaa, virkistys- ja vapaaehtoistoimintaa sekä henkilökohtaista omaisneuvontaa. Lämpimästi tervetuloa mukaan toimintaan!

 

Osallistu keskusteluun